Radnici u BiH najmanje osjetili krizu

Bez autora
Jan 16 2011

Zaposleni u preduzećima u BiH ekonomsku krizu osjetili su manje od radnika u Srbiji i Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje sprovedeno među radnicima u ove tri zemlje. Krizu u firmama u kojima rade osjetilo je 70 odsto radnika u BiH, 74 u Srbiji, te 76 procenata zaposlenih u Hrvatskoj. Radnici u BiH, u odnosu na ispitanike iz druge dvije zemlje, uvjereniji su da ekonomska kriza ne utiče, niti će uticati na preduzeće u kojem rade. Na pitanje na koji način je ekonomska kriza uticala na kompaniju u kojoj rade, 21 odsto ispitanika iz BiH odgovorilo je da je to bilo otpuštanje, dok je takav odgovor dalo 46 odsto radnika u Hrvatskoj i 39 odsto u Srbiji. Zaposleni u sve tri zemlje najveći uticaj krize osjetili su na ličnim dohocima, te zamrzavanju novih zapošljavanja. Kada se radi o trajanju krize, devet odsto ispitanika u BiH smatra da je kriza već prošla, a 12 procenta navodi da će se uticaj recesije osjetiti još manje od godinu.

Radnici u BiH najmanje osjetili krizuZaposleni u preduzećima u BiH ekonomsku krizu osjetili su manje od radnika u Srbiji i Hrvatskoj, pokazalo je istraživanje sprovedeno među radnicima u ove tri zemlje.

Prema podacima do kojih su došli interent portali Posao.ba iz BiH, Moj posao iz Hrvatske i srpski Infostud, krizu u firmama u kojima rade osjetilo je 70 odsto radnika u BiH, 74 u Srbiji, te 76 procenata zaposlenih u Hrvatskoj.

- Radnici u BiH, u odnosu na ispitanike iz druge dvije zemlje, uvjereniji su da ekonomska kriza ne utiče, niti će uticati na preduzeće u kojem rade - pokazalo je istraživanje.

Na pitanje na koji način je ekonomska kriza uticala na kompaniju u kojoj rade, 21 odsto ispitanika iz BiH odgovorilo je da je to bilo otpuštanje, dok je takav odgovor dalo 46 odsto radnika u Hrvatskoj i 39 odsto u Srbiji.

- Zaposleni u sve tri zemlje najveći uticaj krize osjetili su na ličnim dohocima, te zamrzavanju novih zapošljavanja - navodi se u istraživanju portala.

Kada se radi o trajanju krize, devet odsto ispitanika u BiH smatra da je kriza već prošla, a 12 procenta navodi da će se uticaj recesije osjetiti još manje od godinu.

Kada se porede odgovori o poslovnoj budućnosti zaposlenih u iduće dvije godine, ispitanici u BiH su najpesimističniji.

- Čak deset odsto ispitanih radnika u BiH smatra da će stanje u preduzeću u kojem rade biti sve gore. Isti odgovor je dalo četiri odsto ispitanih iz Srbije, te osam odsto radnika u Hrvatskoj - navodi se u istraživanju.

Direktor Ekonomskog instituta Banjaluka Duško Jakšić kaže da je slaba ili potpuna neuključenost BiH u svjetsko tržište, razlog što se ekonomska kriza u preduzećima manje osjetila nego u Srbiji i Hrvatskoj.

- Privrednici u regionu više su zastupljeni na inostranom tržištu, pa su i ekonomska kolebanja osjetili jače nego preduzetnici u BiH - rekao je Jakšić.

On je dodao da je u Srpskoj srećna okolnost što su se u oporavku tržišta, najprije tražili poluproizvodi i sirovine, što su glavne stavke u izvozu RS.

Povećanje plate

Kada je riječ o povećanju plate, devet odsto ispitanih radnika u BiH tvrdi da su im dohoci u prošloj godini porasli, u odnosu na pet odsto ispitanika iz Hrvatske i sedam odsto iz Srbije. Povećanje plate ne očekuje 59 ispitanika u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik